KÖZÉRTHETŐ CIKKEKKEL
SEGÍTÜNK ELIGAZODNI.

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2020. november 13.

A lakásod bérbeadása, mint minden üzlet, hordoz kockázatot.
Hány de hány lakástulajdonost hallottál már panaszkodni arról, hogy futottak a bérlőik után, mert nem fizettek bérleti díjat, vagy kárt tettek a lakásban…

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2020. július 2.

Donald Trump választási kampányában The Rolling Stones-t játszik, de az együttes tagjainak és a zeneművek szerzőinek ez nem tetszik, mert ellenzik az amerikai elnök üzenetét. Meg lehet-e tiltani, hogy valaki nyilvánosan lejátssza a műved egy választási kampányban?

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2020. április 1.

Az ilyen zenélgetések, felolvasások egy része ugyanis szerzői jogi értelemben véve felhasználásnak minősül, és engedélyköteles, míg egy részük nem az. Nézzük pontról pontra a tesztet, ami alapján Te is eldöntheted, kell-e és kitől kell engedélyt kérned amikor #maradjotthon bulit tartasz!

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2019. szeptember 12.

A kérdés ugyanaz: hogy fordulhatott ez elő, kinek van igaza, hogy lehet az ilyen helyzetet elkerülni? A közvélemény a rendező, a színház mellé látszik állni, mert az emberek úgy érzik, hogy ilyen helyzetben „nem igazságos”, amit az örökösök tettek. Nézzük …

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2019. szeptember 02.

Mivel mindenki elismerését kiváltotta, da Vinci megtehette, hogy ne tegye a megbízóit gazdasági értelemben boldoggá. Megtehette, hogy széles körű érdeklődésének hódoljon, és a festészetet csupán alkalmi kifejezési formaként kezelje. Megtehette, hogy a körülötte lévő világ észlelésének részleteit kutassa, és abban …

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2019. január 10.

„…a linkek lehetőséget biztosítanak az internetezőknek, hogy az egyik tartalomtól egy másikhoz jussanak el egy olyan hálózatban, ahol elképesztő mennyiségű információ áll rendelkezésre. A linkek az internet gördülékeny működéséhez járulnak hozzá azzal, hogy az információkat azok összekapcsolása útján teszik elérhetővé. …

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2016. május 20.

This sick beat. Love love love. Fearless. Party like it’s 1989. Cause we never go out of style. Could show you incredible things. Nice to meet you. Where you been? – Ezekben a félmondatokban az a közös, hogy Taylor Swift zeneszámaiban hallhatóak, és az énekesnő nemrég védjegyoltalmat igényelt rájuk.

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2016. április 14.

Régóta ismertek azok a rossz felbontású animált képecskék, amikkel e-mailjeinket, honlapjainkat dobtuk fel a digitális kommunikáció megindulása óta. Ezek továbbfejlesztett változata a fotókból, vagy filmek ismert jelenetéből készült rövid, végtelenített mozgókép, azaz a GIF (graphic interchange format), ami akkor robbant be …

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2015. szeptember 25.

A szerzői jogi szabályozás egy érdekessége, hogy a világ egyik legismertebb angol nyelvű dalát, a Happy Birthday to You-t a szerzői jog védi, így a dal egyes felhasználásaihoza jogtulajdonos engedélye szükséges. Ez azonban egy minap hozott bírói ítélettel részben megváltozhat.

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2015. március 11.

Első fokon lezárult az utóbbi idők legfontosabb szerzői jogi pere az Egyesült Államokban. Robin Thicke és Pharrell Williams “nem szándékosan”, de megsértette Marvin Gaye szerzői jogait – döntött az esküdtszék.

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2014. december 26.

Kim Kardashiant most igazán felbosszantották. Van ugyanis egy fitneszmodell, aki – hasonlóképpen a reality-sztárhoz – méretes kerek fenekéről készített sajátkáival, ún. belfie-kkel szerez az interneten egyre nagyobb rajongótábort. Kim szerint a másik nő őt utánozza, ezért jogi úton szeretne fellépni riválisával szemben.

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2014. november 03.

…nem tudom eladni. Hála az égnek, vagyis inkább a jogszabálynak. A szerzői vagyoni jog ugyanis nem elidegeníthető, még a szerző erre irányuló kimondott nyilatkozatával sem – ezt erősítette meg egy friss ügyben a Kúria.

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2014. június 20.

Ki a csuda az a Louise Ciccone? Ez nem annyira nehéz, a név Madonnát rejti. De ki Cordozar Calvin Broadus, Jr.? Ez meg Snoop Dogg polgári neve… akarom mondani Snoop Lioné, mert idén rájött, hogy ő Bob Marley reinkarnációja. Lily Allen meg Lily Rose Cooperré lett, miután férjhez ment, VV Béci ma már vagányabb Young G-ként prezentál, a régi átalakulókról (J-Lo, P-Diddy) már nem is beszélve…

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2014. április 01.

Február végén figyelemfelhívó koncertet adott számos neves zenész egy New York-i lokálban, az ellen tiltakozva, hogy az előadóművészek a földi sugárzású rádiós játszások után Amerikában nem részesülnek közvetlenül jogdíjban. Jó hír: Magyarországon nem maradhatnak hoppon a muzsikusok!

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2013. november 19.

Az Artisjus egy régebbi Szerzői Akadémiája gyakorlati útmutatással kívánta ellátni azokat a szerzőket, akik más művére építve hoznának létre saját alkotást. Az első előadás az átdolgozások általános jogi szabályait, a második a hangfelvételek sample-ként való felhasználását járta körbe, majd a harmadikban a Universal magyarországi alkiadója mesélt az engedélyezés gyakorlati menetéről.

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2013. november 14.

A zenészek a nagyobb hatás érdekében a koncertek során gyakran alkalmaznak olyan megoldásokat, amik korábban a hagyományos színházra voltak jellemzőek. Így például trendi az ún. vizuál – a zenéhez illesztett film, kép, grafika vetítése.

  • Minden jog fenntartva
  • |
  • All rights reserved